Prices of properties in Bulgaria.jpg

АНАЛИЗ НА ИМОТНИЯ ПАЗАР ЗА ПЪРВОТО ПОЛУГОДИЕ НА 2020 Г.

17.08.2020 г.

Възходящите тенденции на българския имотен пазар от предходните години се пренесоха и в 2020 г.  


През първите 3 месеца до средата на март пазарът имаше рекордно висока активност, а ръстът на цените в София остана подобен на този от края на 2019 г. След настъпването на пандемията от коронавирус и в резултат на ограничителните мерки пазарът беше поставен на пауза за около 2 месеца от средата на март до средата на май, когато мерките бяха облекчени.

Това даде нов старт на имотния пазар и активността бързо се възстанови. Търсенето се разгърна и се насочи към имоти в цялата страна, а особен интерес започнаха да привличат селските къщи.


Основният двигател на жилищния пазар повече от всякога е местното търсене, тъй като ограниченията за пътуване все още се прилагат за основната традиционна група купувачи като британци, руснаци и др. националности. 

Настоящият пазарен доклад разкрива, че всички 6 най-големи градове в България продължават да са с нарастващи цени на имотите. Всички по-малки областни градове също нарастват. Общата тенденция е темпът на увеличение на цените да се забавя. 

Ски курортите запазват стабилност и до момента имотите в морските курорти изглежда са най-пострадали от кризата със спад на цените, регистриран само по морето.